Nieuwsberichten

IKB Nederland Varkens: aandachtspunten

Met betrekking tot IKB Nederland Varkens informeert Producert u graag over een aantal aandachtspunten. Voor u als deelnemer van IKB Nederland Varkens is dit handige informatie om (even) door te nemen.

Brief Producert omtrent dierdagdosering over 2015 in actiegebied

Deelnemers van IKB Nederland Varkens met een, over 2015 gezien, dierdagdosering in het actiegebied ontvangen binnenkort een brief van ons met het verzoek een aanvullend bedrijfsgezondheidsplan op te stellen. In het productievoorwaardenreglement van IKB Nederland Varkens staat namelijk geschreven dat deelnemers van IKB Nederland Varkens een aanvullend bedrijfsgezondheidsplan dienen te maken en toe te zenden, bij overschrijding van het actieniveau. Het plan dient door de varkenshouder en dierenarts opgesteld te worden. Alle voorwaarden waaraan dit aanvullend bedrijfsgezondheidsplan dient te voldoen, worden in de brief vermeld. Dit plan dient de varkenshouder te uploaden onder de map ‘Document-beheer’, na ingelogd te hebben via Mijn Portaal. De dierenarts heeft ook de mogelijkheid het plan te uploaden via zijn Mijn Portaal account, echter, de varkenshouder is uiteindelijk verantwoordelijk voor het uploaden. Mocht u geen brief ontvangen, dan betekent dit dat uw, over 2015 gezien, dierdagdosering niet in het actiegebied is gekomen. Van belang is dat uw dierenarts de registratie uitvoert op de juiste diergroep (vleesvarkens/zeugen en zogende biggen/gespeende biggen). Als varkenshouder dient u zelf goed in de gaten te houden dat dit op de correcte manier gebeurt.

Let op de houdbaarheidsdatum van diergeneesmiddelen

Houdt u de houdbaarheidsdatum van antibiotica en alle andere diergeneesmiddelen en stoffen goed in de gaten? Dit is erg belangrijk voor u als varkenshouder, omdat u hierdoor tijdens een controle een boete van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kunt voorkomen. Bij een inspectie voor IKB Nederland Varkens wordt u hier ook op beoordeeld. Tevens wordt hier naar gekeken tijdens de inspectie van ons.

Algemene bedrijfshygiëne

Een groot aantal varkenshouderijen heeft de bedrijfshygiëne goed op orde. Toch komen onze inspecteurs weleens situaties tegen waarbij de bedrijfshygiëne niet optimaal is. Denk daarbij aan rommel en onnodige materialen rondom de stal, geen goede verharde laadplaats, medicijnbakjes en spuiten die niet gereinigd zijn. Samen met u willen wij voorkomen dat u hiervoor een sanctie opgelegd krijgt. Hoe is de algemene bedrijfshygiëne op uw varkenshouderij momenteel? Tip: vraag eens aan uw bedrijfsadviseur naar eventuele verbeterpunten op dit onderdeel.

0