Nieuwsberichten

Producert nieuwsbrief 3 – 2023

Ongediertebestrijding vanaf 1-1-2023
Wanneer u de ongediertebestrijding op uw bedrijf met chemische bestrijdingsmiddelen zelf uitvoert, dient er per 1-1-2023 een geldige IPM-KBA licentie en een IPM Knaagdierbeheersing bedrijfscertificaat aanwezig te zijn. Wanneer u deze licentie en dit certificaat niet heeft, mag u zelf geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken om de ongedierte op uw bedrijf te bestrijden. U kunt dan een erkend ongediertebestrijdingsbedrijf met een bedrijfscertificaat IPM Knaagdierbeheersing en geldige IPM-KBA licentie inschakelen. Ook kunt u de cursus voor de IPM-KBA licentie volgen, en het IPM-Knaagdierbeheersing bedrijfscertificaat behalen. Let op: ook chemische bestrijdingsmiddelen met ‘oude’ etiketten mag u als IKB Nederland Varkens deelnemer na 1-1-2023 niet meer gebruiken zonder deze licentie en dit bedrijfscertificaat.

Ketenregisseurs voor het Beter Leven keurmerk
Voor het Beter Leven keurmerk is het een vereiste dat u een ketenregisseur heeft. Een ketenregisseur ondersteund u met de voorbereiding voor een inspectie. De taak van deze persoon is dat hij of zij vooraf de reglementen met u doorneemt en eventueel zaken die nog niet in orde zijn met u bespreekt. Als nieuwe deelnemer aan het Beter Leven keurmerk is het belangrijk dat uw ketenregisseur voorafgaand aan de geplande inspectie op uw bedrijf langskomt, en de zaken die nog niet in orde zijn benoemd. Zo kunt u er als deelnemer voor zorgen dat u deze zaken nog in orde maken voordat Producert de inspectie komt uitvoeren.

Neem hier samen met uw ketenregisseur goed te tijd voor, dit voorkomt dat uit de inspecties sancties naar voren komen die u nadien weer op moet lossen. Ook zorgt dit voor een vlotte inspectie.

Let op: tijdig nemen van bloedmonsters voor Salmonella
Voor het nemen van bloedmonsters voor de monitoring van Salmonella is het belangrijk dat u deze tijdig laat nemen bij uw varkens. Door recente wijzigingen in de Qualiproof databank voor QS is het noodzakelijk dat alle uitslagen in Qualiproof zijn verwerkt voor het einde van de erkenningsperiode (EP). In de praktijk betekend dit dat u een maand voor het einde van een EP 12 bloedmonsters bij het laboratorium heeft ingeleverd.

Indien de uitslag na het begin van een nieuwe periode in de Qualiproof databank wordt geregistreerd zal er pas een categorie bepaald worden op het moment dat alles is verwerkt in Qualiproof. Tussen datum monstername en registratie in Qualiproof kan 2-4 weken zitten. In deze periode worden o.a. uw monsters door de dierenarts of slachterij verstuurd naar een laboratorium. Het onderzoek moet worden uitgevoerd, de data moet wordne verstuurd, de berekeningen moeten worden gedaan in de DGBase en daarna een check op de registratie bij Qualiproof. Ook indien een slachterij 2 bloedjes per levering neemt dient deze periode in acht genomen te worden. U als varkenshouder bent hiervoor zelf verantwoordelijk.

In het onderstaande schema is per periode de uiterlijke datum voor bloedmonstername vermeld waardoor problemen voorkomen kunnen worden.

Producert Facebook
U kunt Producert nu ook volgen via Facebook. Klik hier om gelijk naar de Facebookpagina van Producert te gaan. Door onze pagina te liken blijft u op de hoogte van de nieuwtjes op het gebied van de veehouderij. Meer informatie over Producert voor alle diersoorten vind u op onze website https://www.producert.nl.

Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 uur en 12.00 uur. En per e-mail op werkdagen tussen 8.00 uur en 17.00.

0