Nieuwsberichten

Producert nieuwsbrief 6 – 2021

Lammerperiode
Voor schapenhouders is het weer een drukke periode, de lammerperiode is namelijk in volle gang. Alle geboren lammetjes moeten natuurlijk ook aangemeld worden. In de I&R databank van IKB Nederland kunt u dit eenvoudig doen. Na inloggen kunt u een geboortemelding invoeren. Hierin kunt u het geslacht, de geboortedatum, het werknummer en het neknummer invoeren. Maar ook kunt u de ouders van het lam toevoegen, of het een meerling betreft en de soort geboorte. Zo heeft u van elk lam alle gegevens snel bij de hand.

I&R databank voor paarden
Bij IKB Nederland heeft u de mogelijkheid om uw paard te registreren in de I&R databank. Net als alle andere diersoorten (varkens, schapen, geiten, honden en konijnen) kunt u uw paard registreren op een eenvoudige manier. Heeft u al een account bij IKB Nederland voor één van de andere diersoorten? Dan kunt u eenvoudige zelf de diersoort paarden toevoegen. Bent u nog niet bekend met een account? Dan meld u zich makkelijk aan via onze website www.ikbnederland.nl via de knop “Dierregistratie”.

Uitsluiting voor het Beter Leven keurmerk, check uw aanvoer!
Wanneer u deelnemer bent aan het Beter Leven keurmerk bent u verplicht bij elke levering varkens die u ontvangt te checken of het UBN waar de varkens vandaan komen Beter Leven waardig is. Dit dient u te checken in het register van het Beter Leven keurmerk, dit register kunt u terug vinden op de website van het Beter Leven keurmerk.

Volgens artikel T00A.1 van het Beter Leven keurmerk varken 1 ster reglement dienen namelijk alle aangevoerde varkens afkomstig te zijn van bedrijven welke gecertificeerd zijn voor het Beter Leven keurmerk varken 1 ster. Wanneer u varkens aanvoert van een bedrijf dat niet gecertificeerd is voor deze scope hangt hier de sanctiezwaarte “uitsluiting” aan vast. U word dan voor 12 maanden uitgesloten voor deelname aan het Beter Leven keurmerk.

Het kan namelijk zo zijn dat het bedrijf waar u aanvoer van krijgt bijvoorbeeld is afgemeld door zijn ketenregisseur bij Stichting Beter Leven, het bedrijf wordt dan per direct niet meer in het register vermeld tot hij opnieuw aangemeld wordt door een evt. nieuwe ketenregisseur. Alle leveringen in deze periode worden aangemerkt als niet Beter Leven waardige varkens.

Een andere mogelijkheid is dat het bedrijf waar u van aanvoert niet meer gecertificeerd is door openstaande sancties.

Het is dus uitermate belangrijk dat de aanvoer voor elke levering van varkens gecheckt word om uitsluiting te voorkomen.

I&R runderen bij IKB Nederland
Bent u deelnemer aan het keurmerk IKB Nederland runderen, Beter Leven runderen, of Natuurvlees? Dan kunt u gratis gebruik maken van de I&R databank van IKB Nederland. Dit is niet alleen handig voor u zelf aangezien u dan alles overzichtelijk in één portaal heeft, maar ook voor de inspecteur die de inspectie voor deze keurmerken komt uitvoeren.

Hij kan dan namelijk tijdens de inspectie met u meekijken in het portaal en op deze manier de gegevens snel en eenvoudig inzien. Zo houden we de inspectie efficiënt en kunnen we de kosten zo laag mogelijk houden.

Voor u gebruik kunt maken van uw I&R account dient u IKB Nederland te machtigen. Dit kunt u doen door in te loggen en op het tegeltje van I&R te klikken, er word dan gevraagd of u de machtiging wilt afgeven aan RVO. Zorg dus dat u dit voorafgaand aan uw inspectie geregeld heeft, zodat er veel kostbare tijd bespaart kan worden.

Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 uur en 12.00 uur. En per e-mail op werkdagen tussen 8.00 uur en 17.00.

0